Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Kantounistas!

Καταρχήν καλώς σας ...βρήκαμε! Χρόνια πολλά, ελπίζω να περάσατε καλά Χριστούγεννα κλπ.κλπ.κλπ...
Με χαρά βλέπω πως οι αιτήσεις “μελών” στους Kantounistas αυξάνουν και πληθαίνουν. Με όχι και τόση χαρά βλέπω όμως πως προέκυψαν και κάποια θέματα.

Σε αυτά, αλλά και κάποια άλλα που προκύπτουν από αυτά, θα ήθελα να αναφερθώ, ελπίζοντας να ξεδιαλύνω κάποια πράγματα και να κλείσουν αυτά τα θέματα όσο γίνεται...

Η ομάδα των kantounistas είναι φτιαγμένη γύρω από μια ιδέα. Δεν είναι λέσχη, δεν είναι σύλλογος, δεν έχει πρόεδρους κλπ., δεν κρατά πρακτικά, δεν συνεδριάζει... Τα μέλη της ομάδας κατά κύριο λόγο επικοινωνούν με αυτήν, αλλά και μεταξύ τους, μέσω του facebook και άλλων τρόπων συνεδεμένων με το διαδίκτυο (blog, e-mail) Ίσως κάποια στιγμή επεκταθεί και σε sms...(λέω εγώ, τώρα...) Η επιλογή του διαδικτύου δεν έγινε για να αποκλείσει κάποιους απλά προσφέρεται λόγω αμεσότητας κυρίως.  Όσο για την ιδέα? Με τα ποιό απλά λόγια που μπορώ να βρω είναι η εξής: Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη μας (και το νησί μας) μέσω “δράσεων” οι οποίες βελτιώνουν η καλλωπίζουν ένα μέρος η βοηθούν κάποιους ανθρώπους η απλά μας κάνουν να νιώθουμε καλά και εμμέσως ίσως “αφυπνίζουν” και λίγο τον πληθυσμό του νησιού μας. Αυτές οι “δράσεις” σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να βλάψουν και δεν πρόκειται ποτέ να καταπατήσουν κάποιο δικαίωμα, κανενός! Πήγα να πω επίσης πως δεν θα προσβάλλουν, και σίγουρα η διάθεση αυτή δεν θα υπάρξει ποτέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποιοι δεν θα προσβληθούν. Ως γνωστόν, ο έχων την μύγαν, μυγιάζεται...

Το πόσο αυτή η ομάδα είναι "χαλαρή" και έχει καλή διάθεση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι γράφω αυτό το κείμενο που διαβάζετε. Μόλις γύρισα από ολιγοήμερες διακοπές, διάβασα τα σχόλια διαφόρων από εσάς στις αναρτήσεις της ομάδας, κι έκατσα να γράψω κάποιες σκέψεις. Κανείς δεν πρόκειται να μου τις λογοκρίνει, κανείς δεν θα τις διαβάσει “πιο πριν”. Θα διαβαστούν απευθείας από εσάς, όσους σας ενδιαφέρουν και θα θεωρηθεί ότι εκπροσωπούν το σύνολο της ομάδας (ελπίζω..χεχεχε!!)

Ο πυρήνας της ομάδας (προς το παρόν η τουλάχιστον την τελευταία φορά που ρώτησα αποτελούνταν από τον Κώστα, την Τζοάννα, την Κορίνα, την Βασιλική, τον Σπύρο κι εμένα... Ο μοναδικός λόγος για αυτό, ήταν ότι εμείς ήμασταν που λάβαμε μέρος στην Εθελοντική Περισυλλογή Σκουπιδιών την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου. Είναι γεγονός πως η ιδέα (των Kantounistas) ήταν κάτι που επιθυμούσαμε να κάνουμε εδώ και καιρό, εγώ ,η Τζοάννα και ο Κώστας. Μάλλον και οι άλλοι, απλά δεν ξέρω σίγουρα γιατί τους γνώρισα για πρώτη φορά εκείνη τη μέρα! Διαχειριστές της ομάδας στο Facebook είμαστε οι προαναφερόμενοι τρεις. Τα μέλη αυτή τη στιγμή είναι 61. Από αυτούς γνωρίζω προσωπικά τους 25 περίπου (και τους/τις υπόλοιπους/ες πολύ θα ήθελα να σας γνωρίσω όλους!) Είμαι σίγουρος πως αποκλείεται να έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις για όλα. Το γεγονός όμως παραμένει πως είμαστε όλοι ελεύθεροι να εκφράσουμε ιδέες για δράσεις και ότιδήποτε μας προβληματίζει σε σχέση πάντα με αυτά που αφορούν την ομάδα.. Αυτό που θα πρέπει να μας ενώνει είναι η κοινή μας επιθυμία για καλύτερες συνθήκες ζωής στο νησί, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις προυποθέσεις που ανέφερα πιο πάνω. Αν αύριο-μεθαύριο η ομάδα αποφασίσει μια δράση με την οποία εγώ δεν συμφωνώ, πολύ απλά δεν θα συμμετάσχω. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο καθένας. Κάτι άλλο. Δεν νομίζω ότι έχουμε αρνηθεί την συμμετοχή σε κανέναν από όσους ζήτησαν να μπουν στην ομάδα. Αυτό δείχνει ότι από καλή διάθεση υπάρχει πολύ. Στην ομάδα μας, ας πούμε ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου...χαχα!!

Κλείνοντας να πω τα εξής. Οι kantounistas είναι μια αντίστοιχη κίνηση με τους atenistas, τους patrinistas, τους paguristas. Είναι προφανές ότι υπάρχουν αρκετά άτομα με παρόμοιες ανησυχίες σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Αυτό είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο. Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για ανθρώπους που όχι μόνο ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ  αλλά έχουν και την διάθεση να ΔΡΑΣΟΥΝ για αυτά που ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ. Πιστεύω πως ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και πραγματικότητας είναι η έλλειψη ακριβώς αυτή. Γιατί πολλά από τα αρνητικά που βλέπουμε γύρω μας απορρεόυν από αυτή ακριβώς την έλλειψη.

Οι Kantounistas ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ λοιπόν.
Νοιάζονται για την καθαριότητα, την προσβασιμότητα,  την ομορφιά του χώρου, την νομιμότητα, την ύπαρξη στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης για όλους, την σωστή χρήση των δρόμων και των γύρω χώρων τους, νοιάζονται για τα παιδιά, νοιάζονται για την πόλη μέσα στην οποία μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά. Νοιάζονται να δώσουν ένα καλό παράδειγμα. Νοιάζονται να κάνουν μια αρχή, η οποία θα έχει μια συνέχεια, και όλο θα μεγαλώνει... Για να παραφράσω και τον Lennon...

You may say that we are dreamers
But we are not the only ones
I hope someday you'll join us
And the world will be as one


Ουυφφ!! Νομίζω ότι είπα αυτά που ήθελα να πω εκ μέρους των kantounistas. Προσπάθησα πάρα πολύ (κι ελπίζω να το κατάφερα) να κρατήσω έξω από το κείμενο, τις προσωπικές μου απόψεις και τα προσωπικά μου πιστεύω τα οποία ενδεχομένως να μην συμμερίζονται όλοι οι kantounistas.

Αν νιώσω την ανάγκη να εκφράσω κάποιους προσωπικούς προβληματισμούς, πολιτικούς η κοινωνικούς σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο νησί μας θα το κάνω μέσω τους προσωπικού μου blog, το οποίο, όχι δεν θα το διαφημίσω, καν, από δω... (όποιος θέλει μπορεί να το βρει μέσω του προφίλ μου..χαχα!!)

Την καληνύχτα μου...

Ένας Kantounistas...