Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Επιχείρηση Μουράγια

Η πρώτη εικόνα πολλών ταξιδιωτών που επισκέπτονται το νησί μας με φέρυ μπωτ, μόλις περάσουν το Παλαιό Φρούριο, είναι τα Μουράγια στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.
Δυστυχώς η εικόνα που αντικρύζανε μέχρι τώρα δεν ήταν και η καλύτερη...


Ο χώρος γενικά είχε μια εικόνα εγκατάλειψης και ασχήμιας που δεν του αρμόζει για πολλούς λόγους. Αρχικά, γιατί είναι πολύ επισκέψιμο σημείο καθώς κάτω από τα παλαιά τείχη και κρυμμένο από το δρόμο, βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Μεγαλομάτας.Ενας ακόμα λόγος που είναι λυπηρό να βλέπεις τόσα σκουπίδια και εγκατάλειψη σε αυτή την περιοχή είναι γιατί χρησιμοποιείται καθημερινά από λουόμενους αλλά και σαν πάρκινγκ από δημοφιλή καφετέριες!


Ευτυχώς όμως βρέθηκαν κάποια άτομα που ήταν διατεθιμένα να αφιερώσουν κάποιες ώρες της ημέρας τους ώστε να μετατραπεί η ασχήμια σε ομορφιά, να καθαριστεί ο χώρος, να σβήσουν οι μουτζούρες, να κοπούν τα χόρτα και μαζευτούν τα σκουπίδια!


Μαζευτήκαμε λοιπόν το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012, κατά τις 4.00 μμ λοιπόν, παλιοί και νέοι φίλοι και ξεκινήσαμε με τον κόψιμο των χόρτων και τον καθαρισμό των τοιχείων. Συγχρόνως ξεκίνησε και το μάζεμα των σκουπιδιών. Η παραλία ήταν γεμάτη με κόσμο που μας κοίταζαν καλά καλά και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν σηκώθηκε κανείς από την θέση του να ρωτήσει έστω... τι στο καλό κάναμε!!!
Η μέρα ήταν ιδιαίτερη ζεστή και η δουλειά αρκετή όμως το αποτέλεσμα άρχισε να φαίνεται γρήγορα. Ευτυχώς είχαμε και την βοήθεια από τα μικρά μας Καντουνιστάκια!


Μαζί μας ήταν και φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου οι οποίοι μας έχουν αποδείξει πια το πόσο νοιάζονται για το νησί μας καθώς έρχονται σε κάθε μας δράση!Ένα σημείο που θέλαμε να αναδείξουμε ήταν η τεράστια συκιά που είχε καταντήσει απρόσιτη και θλιβερή...Φανταστήκαμε τι όμορφο καταφύγιο θα πρόσφερε από τον ήλιο και βαλθήκαμε να την αναζωογονήσουμε με ένα καλό κουρεματάκι!Εκτός από την παραλία στα Μουράγια βάλαμε στο στόχαστρο και μια ακόμα μικρή παραλία λίγο παρακάτω, κοντά το Καφέ Γιαλί. Εκεί πήγαν μέλη μας και καθάρισαν την παραλία με σκάφος από σκουπίδια αλλά και καλλώπισαν έναν κορμό που είχε ξεβράσει η θάλασσα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!Όταν ήρθε η σειρά της εκκλησίτσας, ο περισσότερος κόσμος είχε φύγει από την παραλία...μερικοί παρέμειναν για να αφήσουν τα θετικά τους πιο πολύ σχόλια αν και είχαμε και μερικά παράπονα...τους χαλάσαμε το μπάνιο στο κάτω κάτω με την φασαρία από τα χορτοκοπτικά! Τα κάγκελα έξω από το εκκλησάκι ήταν σε άθλια κατάσταση αλλά μετά από πολύ τρίψιμο και βάψιμο αναδείχτηκαν και πάλι. Η βοήθεια των μικρών μας μελών ήταν ανεκτίμητη!

Τα κακόγουστα γκραφίτι σβήστηκαν και η μικρή παραλία με το εκκλησάκι της Παναγιάς ξαναβρήκε την ξεχασμένη της ομορφιά..Στο τέλος της ημέρας κι αφού έδυε ο ήλιος, το αποτέλεσμα της δουλειάς όλων μας ήταν φανερό. Φύγαμε από εκεί με την ελπίδα ότι ο κόσμος που θα επιστρέψει τις επόμενες μέρες θα  σεβαστεί τον καθαρό χώρο και θα προσπαθήσει να τον διατηρήσει.


Η προσπάθεια που χρειάζεται για να διατηρήσουμε το νησί μας καθαρό είναι τόσο μικρή... αρκεί να μην αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια, να μην τα πετάμε κάτω και αν δούμε κάποιον να το κάνει, δεν είναι ντροπή να του υποδείξουμε το σωστό...πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ μας και να δείξουμε λίγο σεβασμό στη φύση που μας περιβάλει και να σκεφτούμε και τους άλλους ανθρώπους, επισκέπτες και ντόπιους, που έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να χαίρονται αυτό το πανέμορφο νησί στο οποίο είμαστε τυχεροί να ζούμε!